El Barri

El Barri de Mar és molt variat tant urbanística, com geogràfica com socialment parlant. I aquesta és part de la seva riquesa.

Tothom és conscient que el Barri està situat en el que és possiblement també la zona més privilegiada de la ciutat però també que, per aquesta raó, els seus espais més emblemàtics són molt llaminers i desitjats.

El que potser tothom no n'és prou conscient és de les moltes coses a millorar que tenim i la gran quantitat d'Administracions i organismes que s'hi veuen implicats: Ajuntament, Generalitat (Ports), Ministeri Medi Ambient (Costa i platges), Agència catalana de l'aigua (torrents), Adif - renfe, Elèctriques, Sareb, etc.

Quins temes concrets té el Barri sobre la taula?

Sense voler ser exhaustius però si realistes, ens agradaria exposar una relació dels temes que ja tenim sobre la taula i sobre els que el Barri s'haurà de manifestar, perquè , ja se sap, tothom pot passar del que passa al seu entorn, però el que passarà mai comptarà amb tu, si no vols.

Front marítim

Tenim el millor que es pot tenir: platges, mar, horitzó, palmeres... no hi posem més impediments per gaudir-ho. Prou edificis.

Plaça del Port

Erem partidaris de treure-la perquè és l'única via que li queda a Vilanova d'acostar-se al mar i d'eliminar barreres. No ens en vam sortir, però si que els del Col·lectiu Baix a Mar, van aconseguir que com a mínim es condicionés el seu futur a la remodelació del Passeig. Després d'un procès participatiu es va escollir una opció i nosaltres vetllarem perquè s'apliqui amb uns condicionants que ens semblen lògics: no es pot fer la plaça i després ja veurem que fem amb el Passeig i no es pot fer un edifici que conserva l'edificabilitat del Pla Especial del Port, quan ni tan sols sabem a què el dedicarem.

Reforma del passeig

Sense pressa però sense pausa. Junt o abans, però no després de la plaça. No ens en hem en sortit.

Port

Col·laborar en la nova redacció del Pla Especial del Port. Lluitar perquè els espigons siguin oberts a tothom i es converteixin en el reclam turístic que sempre han pogut ser.

Platja del Far

Amb la tenacitat de les diverses Juntes de l'AV del Barri de Mar i la bona predisposició de tothom, s'ha fet una magnífica feina.

Mobilitat

Apostem per pacificar la circulació tant del Passeig com del Barri en general. El nombre de cotxes no té límits si no els posem nosaltres. Apostem per la creació de pàrquings dissuassius i transport públic ràpid i barat i amb alta freqüència (llançadores o similars).

Deixem l'Ortoll intocable fins la decisió del Pla General. Si obrim Ortoll desde Zamenhoff només farem que abocar més cotxes a un Passeig ja saturat (estiu) i convertir-lo en via ràpida (hivern), a més d'hipotecar aquest espai.

Carril bici

Amb la col.laboració de diverses associacions i amb l direcció de l'Ajuntament s'ah tancat l'anella del carril bici del barri de mar. Queda urgentment solventar el tema de la connexió nord/sud -nosaltres proposem per la Rambla Samà- i arreglar el pas sota la via de la Rambla de Lluis Companys.

Carrer Àncora

Reduir la velocitat del trànsit i enderrocar el mur de l'aparcament de RENFE per fer la vorera més ampla i dignificar el carrer.

Marina

Primordial acabar amb les barreres físiques, psicològiques i administratives. Pas sota via obert a tothom. No nomès per la Mariana sinó per tots els equipaments que hi ha i per la ciutadania de Vilanova. Consultar instància.

Eixample de mar

L'Edifici de Calderes ha de ser la prioritat cultural i d'equipaments del Barri. Els solars que l'envolten s'han d'omplir de vida. Tenim una petita proposta en aquesta web. Consultar instància.

Equipaments

El barri de mar, de la carretera per avall s'ha quedat sense CAP equipament i el pobre Centre Cívic s'esquerda i es deteriora a marxes forçades. El barri no para de crèixer amb les diferents promocions en marxa i amb el canvi de segona a primera residència. Es necessiten equipaments.

Soroll

Estem radicalment en contra del soroll descontrolat, a vegades disfressat de cultura o modernitat. 

La discoteca (no el restaurant i la resta de l'equipament) La Daurada ha estat el factor més determinant del deteriorament de la qualitat de vida i de turisme familiar del barri en els darrers anys. I el fenomen va a més. Quan totes les ciutats costaneres intenten treure's de sobre aquest tipus d'establiments Vilanova els crida!

Cas Componentes

Contaminació acústica, d'olors i de l'aire. Estem al costat dels veïns per defensar la seva qualitat de vida i, sobretot, per aclarir que no hi han emanacions que siguin perilloses per la seva salut, la dels treballadors de l'empresa i de la resta dels ciutadans de Vilanova i de Les Roquetes.

Com ho farem?

Primer amb la col·laboració de les persones que vivim al Barri i de tothom que s'hi vulgui implicar. La Junta porta el dia a dia però amb això no n'hi ha prou ni molt menys.

Intentarem estar a prop de totes les institucions del Barri i de la ciutat.

Per nosatres és bàsic recollir informació del Barri i comunicar a la seva gent el seu batex i provocar-lo, si cal. Tots els mitjans són vàlids i els haurem d'anar explorant. Ràdio, TV, mitjans escrits i digitals, la nostra web, el twitter i el correu electrònic. Recuperarem el paper engaxat pels carrers i botigues com a medi per arribar a la gent a qui els pugui costar o no tinguin l'hàbit de fer servir els medis esmentats.

I, sobretot, el tracte personal pel carrer o al nostre local al Centre Cívic.

I les administracions (i els partits polítics)?

Realment a vegades són el nostre problema però segur que han de ser la nostra solució. Hem de mantenir-hi totes les vies possibles obertes però amb fermesa. I plantar-nos quan correspongui.

I com ha de participar el Barri?

A part del que ja hem dit, és imprescindible la figura de les Assamblees Obertes que haurem de fer per tractar temes concrets que preocupin especialment. I si convé, sotmetre els acords a votació.

També organitzant taules rodones on especialistes i el públic en general puguin compartir punts de vista.

Facebook

Twitter