Sabeu què: Els CAPS estan de vaga i el nostre CAPI també

El CAPI, que des de sempre havíem anomenat "el nostre ambulatori",  és un equipament del tot necessari pel barri, a més d'estimat.

Com ja sabeu, estan de vaga.

Si voleu saber-ne els motius, ens han passat el text que adjuntem a continuació:
 

Estimats pacients,

Us volem explicar els motius que ens han portat a donar suport a la Vaga convocada per aquesta setmana a tota l’Atenció Primària de Catalunya. Sabem que la Vaga pot generar alguns problemes, però us demanem paciència i ajuda.

Els professionals del CAP Baix-a-Mar, creiem que els conflictes s’haurien de es resoldre a les taules del despatxos, mai en primer terme al carrer, per això, en reiterades ocasions, hem apel·lat als responsables per plantejar els problemes que ens afecten, sempre amb una actitud positiva de col·laboració. Mai durant aquest temps, hem obtingut cap gest d’empatia real en el fets, si bones paraules que en cap moment s’ha traduït en millores.

Fa anys que es ve produint un deteriorament en l’Atenció Primària, que està impactant en la seva qualitat tant dels serveis que podem oferir com de les condicions laborals. No és cert que falten professionals, en realitat hi ha una fugida cap a entorn mes favorable, en realitat el que falta és imaginació i recursos per atreure’ls. Demanem, la sensibilitat suficient de polítics i gestors per millorar amb sinceritat i fets l’Atenció Primària.

Aquests son els punts principals reivindicats en la convocatòria de la Vaga, matisats alguns i adaptats a les situacions concretes del nostre CAP de Baix-a-Mar:

 1. Increment del pressupost pels EAP fins al 25% de la despesa en el Sistema Sanitari.

 2. Recuperar, amb imaginació i capacitat d’atracció, al persona que teníem al 2010, amb cobertures raonables de les absències, per poder oferir uns serveis de qualitat.

 3. Condicions de treball dignes per a tot el personal.

 4. Recuperar el poder adquisitiu que hem anat perdent en els últims anys, i que és especialment vergonyós en el nostre Centre:

 • Globalment es demana increment del 5% addicional del sou i recuperar el 5% sostret des del 2010 i en el nostre cas concret també les DPO, que es varen percebre a l’inici però que hem perdut al llarg d’aquests anys. També reclamen les pagues extres sostretes que encara no hem recuperat.

 • El nostre CAP Baix-a-Mar forma part de la xarxa pública concertada. Al llarg d’aquests últims anys, s’han accentuat les diferències en les condicions laborals entre els CAP de l’ICS i el CAP concertats com el nostre. Donem el mateix servei però les nostre retribucions i condicions laborals son pitjors. Dels 9 metges/ses del nostre Centre, 4 actualment tenen plaça fixa a l’ICS i com a min 3 més es presenten a les oposicions d’aquest Novembre, preguntem als nostres gestors i responsables, com aconseguirem que els nostres professionals no marxin a l’ICS?.

 1. Disposar dels recursos suficients i la capacitat organitzativa, per garantir una accessibilitat efectiva de la població als seus propis referents en 48 hores i disposar del temps de visita suficient per oferir-vos una atenció de qualitat, humana i que generi confiança. A vegades ens veieu neguitosos a la consulta, penseu que a les nostres agendes tenim, més de 50 visites, entre els que veniu a la consulta i els que truquem per telèfon, moltes vegades hem de venir fora d’horari per fer la feina pendent, hem de registrar tot allò que fem en un programa informàtic que no ajuda, gestionar proves que es demoren, trucades a l’hospital, etc... i si falten companys fer la seva activitat. Ho fem encantats i ho fem per vosaltres i per la nostra satisfacció i dignitat professional, però necessitem temps i sentir-nos ben tractats.

 2. Recuperar l’atenció integral i longitudinal a les persones, incorporant de nou als EAP les funcions sostretes per la creació d’altres dispositius d’atenció.

 3. Potenciar el reconeixement social de la tasca d’Atenció Primària.

 4. Establir autonomia dins de l’Atenció Primària.

 5. Reconèixer i potenciar l’atenció comunitària.

 6. Potenciar la participació efectiva de la ciutadania dins dels EAP.

Es per tot això que ens hem vist abocats a participar en aquesta Vaga, que per exemple, entre els metges/ses del nostre CAP tindrà un seguiment del 100%, aquesta dada és significativa, estaria bé que els responsables la interpretin com un símptoma d’alarma. Apel·lem a la seva responsabilitat com a gestors i polítics per establir les mesures necessàries per revertir aquesta situació.

A vosaltres us demanem ajuda i comprensió, estem fent aquesta vaga també per vosaltres, per poder donar un servei millor.


 

Equip CAPI Baix-a-Mar (CSP)

Vilanova i la Geltrú, 26 de Novembre 2018

Facebook

Twitter